CTA i Iberdrola mostren oportunitats d'innovació en tecnologies de fred i calor

 

CTA i Iberdrola mostren a Lucena oportunitats d'innovació en tecnologies de fred i calor per a la indústria

220057 KEYTER Jornada Tecnologías Calor y frío industrial 200x300

  • El responsable de Descarbonització Industrial d'Iberdrola reclama “un clar full de ruta a les Administracions, en línia amb els objectius fixats per la UE en el seu pla REPowerUE, per a duplicar el ritme d'implementació de les bombes de calor”.
  • CTA i Iberdrola celebren una trobada en la seu del clúster AFAR, en el qual participen com a ponents empreses i entitats com l'Agència Andalusa de l'Energia, Cohiver, Imangener, Intarcon, Irradia Energia, Keyter, REBI o l'Hospital Verge de la Rosada.

CTA (Corporació Tecnològica d'Andalusia) i Iberdrola han celebrat avui a Lucena (Còrdova) una jornada presencial i en línia sobre "Tecnologies de calor i fred en aplicacions industrials”, a la qual han assistit més de 120 persones, per a mostrar els últims avanços i oportunitats en aquest àmbit, així com detectar oportunitats d'innovació.

El responsable de Descarbonització Industrial d'Iberdrola, Fernando Mateo, va assenyalar que, “en la transició cap a una economia baixa en emissions, és fonamental evolucionar cap a vectors energètics i usos finals més eficients”. Va subratllar que “la bomba de calor jugarà un paper clau en la descarbonització dels processos industrials que utilitzen calor a baixa temperatura, com la indústria alimentària que representa un percentatge molt important del PIB espanyol”. Per a això, va afegir que “és necessari comptar amb un clar full de ruta de les administracions, en línia amb els objectius fixats per la UE en el seu pla REPowerUE, per a duplicar el ritme d'implementació de les bombes de calor”.

Per part seva, el director Tècnic de CTA, Fabián Vares, va apuntar que “atendre la demanda de calor i fred mitjançant solucions eficients energèticament i/o basades en energies renovables és essencial per a avançar en la transició energètica cap a la descarbonització”. Per al desenvolupament d'aquestes solucions, va indicar que serà necessari un important esforç en innovació i va recordar que “CTA ofereix a les empreses finançament per a abordar els possibles projectes d'I+D+i que puguin sorgir i els ajuda a buscar altres vies de finançament i els millors socis tecnològics”.

L'esdeveniment es va celebrar en la seu de l'Associació de Fabricants Andalusos de Refrigeració (AFAR), el clúster del Fred i el Clima situat a Lucena (Còrdova) i que aglutina la força de les indústries d'aquest sector. El responsable de formació i projectes especials de AFAR, José Arboledas, va explicar que “hem de trobar les energies residuals, no aprofitades de la Indústria, i mitjançant bomba de calor reconvertir-les en energies gratuïtes per als nostres fins. Altres sectors, com l'agrícola, ja han descobert les possibilitats que ofereix la Bomba de Calor i l'estan implementant en les seves instal·lacions”

El responsable de Descarbonització Industrial d'Iberdrola, Fernando Mateo, va afegir que “la bomba de calor és una tecnologia madura que proporciona en l'actualitat preus competitius per als processos que utilitzen temperatures per sota de 100 °C i, per tant, és ja una solució sostenible i viable per a indústries, pimes i llars”. En l'actualitat, Mateo va destacar que l'ús de calor representa el 50% de la demanda final d'energia a Europa (un 30% correspon a calefacció i aigua calenta i el 20% restant a processos industrials).

Solucions de climatització eficient


En la jornada, també es van presentar els avanços experimentats en la tecnologia de la bomba de calor, així com diversos casos d'aplicació de solucions de climatització eficient en consumidors tèrmics industrials i d'organismes i de serveis públics. Entre ells, es va explicar el paper de la biomassa en la descarbonització industrial, la nova instal·lació frigorífica a l'Hospital Verge de la Rosada o les noves instal·lacions energètiques del centre IFAPA “Aigües del Pi”, entre altres casos. Van participar com a ponents representants d'empreses i entitats com Cohiver, Imangener, Intarcon, Irradia Energia, Keyter, REBI o l'Hospital Verge de la Rosada.

Per part seva, la Directora de Finançament i Promoció d'Actuacions Energètiques de l'Agència Andalusa de l'Energia, María José Colinet, va detallar el programa andalús d'ajudes d'eficiència energètica i d'ús de fonts energètiques renovables per a satisfer les demandes tèrmiques.